Gnocchi med citron och nötkräm

Det går faktiskt utmärkt att skaka fram en hyfsat snabb middag med denna mjuka och smakrika sås som bara smälter på tungan. Jag brukar sällan köpa färdig pasta, men när det gäller gnocchi kan jag ibland fuska och köpa färdiga i påse. Men vill du ägna lite tid att rulla egna inser du snabbt hur lätt det är och hur otroligt gott det blir.

Gör gärna så här:

Gnocchi:

  • Skölj potatisarna, lägg i en kastrull, täck med vatten och lägg i saltet och låt koka tills de blir mjuka.
  • Skölj av potatisarna med kallt vatten och skala dem medan de fortfarande är varma.
  • Tryck dem genom en potatispress och fördela ut över en stor skärbräda, tillsätt salt och mjöl och vänd snabbt ihop till en jämn deg.
  • Rulla med mjölade händer till ”korvar” med 1,5 cm i diameter och skär i små bitar, c:a 2 cm.
  • Tryck dem mot en gaffel för att ge dem ett räfflat mönster.
  • Koka dem i lättsaltat, kokande vatten.
  • Nu går det fort. Tag ur dem med hålslev så fort de flutit upp.
  • Lägg i direkt i den färdiga såsen, se nedan.

Såsen:

  • Skala morötterna och löken och tärna fint.
  • Låt smöret smälta försiktigt i en panna, lägg i morötterna, löken timjan och lagerblad. Låt mjukna på låg värme i 10 minuter under lock.
  • Strö över 2 msk mjöl och häll i buljongen.
  • Riv skalet av citronen på rivjärnet fina del, rör i och tag ur lagerbladet. Finfördela med stavmixern.
  • Vispa upp grädden ganska hårt och rör ned i såsen, smaka av med salt.
  • Värm försiktigt på låg värme och lägg i de färdig kokta potatiskuddarna.
  • Vänd försiktigt och avsluta med att strö över valnötterna, körvel och pecorino ost
  • Några drag med svart pepparn och servera och njut.