Ingredienser 6–8 portioner:
- 30 gr torkad Karl-Johan svamp
- 1 schalottenlök
- 1 klick smör
- 3 dl grädde
- 5 dl mjölk
- 1 tsk japansk soja
- 1 tsk vilt/kantarellfond
- 1 msk ljus redning
- Salt och peppar
- 1 dl vitt vin och gärna en skvätt konjak i slutet
Karl-johanssoppa med konjakskyss
Denna soppa är godast som förrätt och man blir glad av den och den ger massor av energi.
Gör gärna så här:
- Blötlägg svampen i minst 1 timme. Krama ur och grovhacka.
- Finhacka löken och fräs i smöret på medelhögvärme tillsammans med svampen. Rör om.
- Rör i grädden, sojan, fonden och låt sjuda i 10 minuter.
- Rör om då och rå och rör i mjölk och låt småsjuda i 40 minuter, rör om då och då och rör sedan i redning och vin.
- Smaka av med salt och peppar och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter.
- Kyss med konjak, låt sjuda upp.
- Servera gärna i glas med hyvlad parmesan som lägger sig i botten.