Ingredienser 4 portioner:
Rostad pumpa
- 800 gram färsk pumpa
- 3 msk olivolja
- 2 klyftor vitlök
- 1 kvist rosmarin
Panerad kalkon
- 2 kalkonfiléer å c:a 400 gram styck
- 10-12 torkade aprikoshalvor
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- salt och peppar
- 2 dl matolja för fritering (tänk på att oljan skall vara riktigt varm (150-160 grader) när du friterar så sugs inte så mycket fett upp i paneringen
Kalkon med rostad pumpa
Mild men med en lite lätt kryddsmak, pumpa är en härlig grönsak att servera på många sätt, och det behöver inte bara vara till allhelgona helgen. Ett gott alternativ till pumpa är sötpotatis. Tillagas mycket enkelt på samma sätt.
Gör gärna så här:
Rostad pumpa:
- Sätt ugnen på 225 grader, övervärme.
- Tvätta skalet på pumpan ordentligt och skär i 1 cm tjocka bitar.
- Finhacka vitlöken och plocka isär rosmarinen.
- Vänd ned i olivolja, vitlök och rosmarin.
- Salta och peppra.
- Ställ in i en ugnsfast form i 225 grader övervärme i 10-15 minuter (tills de fått färg).
- Sänk sedan värmen till 150 grader, över och undervärme och tillaga tillsammans med kalkonen, se nedan.
Panerad kalkon:
- Öppna och skär filén som en ”bok” med en vass kniv.
- Salta och peppra och lägg in aprikoserna.
- Rulla in aprikoserna och bind till en korv med ett kökssnöre.
- Vispa upp ägget i en skål med lite salt och peppar.
- Salta och peppra ströbrödet i en annan skål.
- Vänd kalkonen först i ägget och sedan i ströbrödet.
- Hetta upp oljan i en teflon panna, vänd runt kalkonen med en träspatel så att den får färg runt om.
- Ställ in kalkonen i ugnen med en kärntermometer i det vita köttet.
- Tag ur vid 68 grader. Skiva och servera.
- Tag bort snöret innan servering eller varna gästerna för snöret.