Ingredienser ca. 20st bullar:
- 50 gr jäst för söta degar
- 4 dl mjölk
- 1 tsk kardemumma
- 2 påse saffran, 1 gr
- 200 gr kvarg, naturligt laktosfri
- 1 dl strösocker
- ½ tsk salt
- 100 gr rumsvarmt i små kuber samt ca 100 gr smör till fyllning
- 1,4 l vetemjöl samt till utbak
- 50 gram mandelflarn
- Pensling: 1 ägg och pärlsocker
Lyxig lussebulle med kvarg och mandel
Gör gärna så här:
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke rör först i 1 dl av mjölken och sedan resten lite i taget. Rör sedan i kardemumma, saffran, socker, kvarg, salt, hälften av mjölet och smöret. Nyp/arbeta samman, lägg i lite mjöl i taget tills du fått en blank, inte allt för torr deg. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Arbeta degen på mjölat underlag och kavla ut en tredjedel åt gången. Bred över smör och strö på socker och mandelflan. Vik dubbel och skär remsor. Tvinna eller fläta remsorna efter behag till bullar eller längder. Lägg i bullformar eller på bakplåt med bakplåtspapper och täck med duk. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter, pensla med lätt vispat ägg och strö över pärlsocker.
Baka av i mitten på ugnen på 225 grader i 6-8 minuter för bullar och 200 grader 10-12 minuter för längder eller tills de fått fin färg både över och under.